Vissen aan het Foldafjord mei 2016

Vissen op het Foldafjord in Nord Trondelag

Woensdag 4 mei 2016 vertrekt team ‘De Fiskkers’ naar de provincie Nord Trondelag in midden Noorwegen. De provincie, of fylke in het Noors, telt 24 gemeenten. Er wonen hier ongeveer 137000 inwoners, dat zijn circa 6 inwoners per vierkante kilometer, dat is wat anders dan het dichtbevolkte Nederland met circa 500 inwoners per vierkante kilometer.

Drie leden van het reisgezelschap maken de reis per auto. Het eerste deel van de reis brengt hen naar Kiel, waar ze met de boot van Colorline naar Oslo worden gebracht. Aan boord word genoten van het mooie uitzicht, lekkere eten en het goede gezelschap. 

Vanuit Olso word de reis per auto hervat richting Hofles. Onderweg word er gestopt voor de nodige rust, maar ook om nog even wat mooie plaatjes van de omgeving te schieten. Natuurlijk mag het grootste eland ter wereld niet ontbreken. Hiervoor hoef je nu niet meer naar Canada, het standbeeld staat namelijk op een parkeerplaats langs de rijksweg 3 bij het plaatsje Koppang in Stor-Elvdal. Donderdagavond bereikt de groep Hofles en hun eindbestemming Kvisteroe camping.

Vrijdag is het reisgezelschap compleet als ook de twee overige leden zich bij het team voegen, zij hebben de reis per vliegtuig afgelegd. Vanaf nu kan er een volle week gevist worden in het Foldafjord. Het Foldafjord is een paradijs voor visser door de vele  verschillende vissoorten die hier leven. Het hele jaar door hebben visser hier een rijke vangst aan kabeljauw, schelvis, koolvis, pollak, wijting, makreel, haring en leng. Met enig geluk soms zelfs heilbot, zeewolf of grote roodbaars. Ook in het voorjaar zo vanaf April is het druk in het Foldafjord, dan komen hier de grote kabeljauw en skrei van de Beringzee om te paaien. De kans om dan een enorme kabeljauw te vangen van meet dan 25 kg is dan zeker mogelijk. Dit is waar de leden van team ‘Fiskkers’ ook op hoopt.

Na een week vissen en gezellige avonden gaat de reis weer naar huis, maar niet zonder de vis. Zo kan ook het thuisfront genieten van de lekker vis uit het mooie schone Foldafjord.