Fiskkers-vistival 2017

Een avontuurlijke visreis naar Noorwegen

Zondag 23 april jl. zijn we met vijf man via Fiskkers natuurreizen  (info@fiskkers-natuurreizen.nl)  naar Noorwegen vertrokken met als doel een week lang vissen. De overige leden van de groep waren al op donderdagavond in de auto gestapt en hadden al het materiaal en een snelle boot mee. En je sleept wat mee, van drijfpak tot hengels, bakken vol kunstaas en een reddingsvest. Je weet maar nooit, vissen op open zee bij een temperatuur van rond het vriespunt en ijskoud water. Na een korte vliegreis kwamen we omstreeks 13.00 uur aan op vliegveld Trondheim, vanaf hier zijn we met de auto verder gegaan naar Hitra. Een groot eiland voor de Noorse kust. De eerste kilometers nog over een vierbaansweg, daarna alleen maar tweebaanswegen. Dit schoot niet echt op, maar het uitzicht maakte dat meer dan goed. Prachtige fjorden, bergen en volop sneeuw…. Hoewel het al eindapril was lag er in het wat hoger gelegen gebied nog sneeuw.

De Friezen bouwen aquaducten, de Noren bouwen / graven tunnels, compleet met inpandige rotondes en afslagen. Waar je voorheen nog met de veerboot naar Hitra moest rijdt je nu door een brede en kilometerslange tunnel onder het fjord door. Voor de mensen die met de auto over de bergpas moesten was het echter wel even slikken. Een meter sneeuw, sneeuwkettingen verplicht en een forse boot op sleeptouw, een avontuur op zich.

Uiteindelijk waren we zondagmiddag rond vier uur allemaal op Hitra. Na een warme maaltijd, uitleg en verdere kennismaking met de leden van de groep zijn we de maandag gestart met vissen.

De vangsten waren zeer wisselend, vooral de ervaren vissers – en degene met een visfinder en dieptemeter waren de eerste dagen in het voordeel. Naarmate men het water beter leerde kennen namen de vangsten toe. Opvallend was dat trollend vissen over de richels het meest succesvol was. Tot een 20 meter diepte kon hier prima met een stevige plughengel gevist worden. Het aas, forse loodkoppen met shads, stukje vis of grotere twisters op een enkele haak. Op de grotere diepten (tot meer dan 100 meter) moest echter van lood- of zware pilkers gebruik worden gemaakt.

Sommige dagen was de vangst goed, sommige dagen wat minder. Maar het uitzicht en de natuur om ons heen vergoede dan veel. Visarenden, Kraanvogels en herten lieten zich regelmatig zien. Daarnaast kregen we op een ochtend bezoek van een school bruinvissen (12 stuks) , de kleinere vis vloog alle kanten op, maar het vangen was wel verleden tijd. We hebben de hengels maar binnen gehaald, mede om te voorkomen dat we een bruinvis haakten, en genoten van de bruinvissen. Deze kwamen soms tot enkele meters van de boot (open boot van 4,5 meter). Ook de onderwaterfauna liet zich in het glasheldere water goed bewonderen. Zeesterren en vissen waren op meer dan 10 meter diepte goed zichtbaar.

Op een middag ontdekten we in ondiep water (15 meter diep) op zicht een hele school koolvis. Na enkele worpen die niets opleverden werd omgeschakeld naar klein aas. De spinhengel bewees hier goede diensten. Een gevlochten hoofdlijn, met daarachter een wartel met 40 cm. onderlijn, voorzien van een enkele haak met daarop een twister leverde spektakel op. Als gewicht werd een 20 grams schuifloodje gebruikt. Na het inwerpen even af laten zinken en met kleine tikjes binnen vissen. Veel tikken tegen het aas bij het binnen draaien en zo nu en dan een felle aanbeet. Nooit geweten dat een hengel zo krom kon. Soms verdween de hengel bijna geheel onder de boot. Resultaat, een groot aantal mooie vissen – tot ca. 70 centimeter. Deze stek hebben we twee avonden later nog eens vanaf de kant bevist. Wederom mooie koolvis en onze onvolprezen kok Jaap ving een kabeljauw van ruim een meter (op een plughengel!!). Deze werd de volgende dag opgediend als kibbeling.

Als met al hebben we met zijn allen een hele fijne week gehad, goede visboten, volop brandstof en wat voor elkaar over hebben waren de juiste ingrediënten voor een hele fijne visvakantie.

Dat we de hele week zonnig weer hadden (op één dag na dan, maar de avond was hier schitterend) was mooi meegenomen.

Ook de avondwandelingen, met vooral veel herten, waren een leuke afwisseling. De laatste dag hebben we even op het eiland rondgereden en de laatste boodschappen gedaan. Vijftig kilometer voor wat boodschappen, maar daar kijken de Noren niet van op. Dat is nog eens wat anders dan in iedere buurt een buurtsuper.

Klaas bedankt voor je begeleiding, Jaap bedankt voor je uitmuntende kookkunst. Dat de pannen iedere keer tot de bodem leeg gingen, lag niet aan te weinig eten, maar het was gewoon te lekker om iets in de pan te laten.

Haaye Hoekstra